Dej pozor na svá přání, mohla by se vyplnit.

 
 
 
                                                                                
 
 
 Fajnová houbová omáčka  

    Jednoduchá houbová omáčka

    Velice oblíbeným jídlem nás doma je houbová omáčka.
Co rodina, to vlastní recept, takže já zde uvedenu jeden z těch našich nejčastějších. 

Přesto, že jich máme "hafo", tenhle je nejoblíběnější, protože je nejrychlejší a přitom chutná všem... :)

U nás doma se vaří už od nepaměti pouze od oka, takže se omlouvám, ale neuvedu zde přesné množství. Beztak to v tomto případě vůbec nevadí, protože snad více než kdy jindy záleží na tom, zda si potrpíte spíše na sladší či kyselejší chuť. 

Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud máte různé druhy hub, a pokud jsou čerstvé, nebo alespoń kvalitně usušené.

    Potřebujeme:
houby, ocet, bobkový list, nové koření, pepř, mléko, hladkou mouku, šlehačku

Očištěné a na plátky nakrájené houby dáme vařit do vody. Přidáme trochu octa, osolíme a přidáme bobkový list a 4 kuličky nového koření a 4 celé pepře. Povaříme asi 20 minut, omáčka musí být pěkně "navinulá".
Do hrnečku dáme mléko, přidáme hladkou mouku nebo světlou jíšku, důkladně rozmícháme a vlejeme do omáčky. 

 Nakonec nalejeme do hotové omáčky šlehačku a opět zamícháme. Podáváme nejlépe s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. 
Nejlepší je až druhý den, když se spávně uleží. ...............................................................................   

................................................................................    
    Sekaná ve smetanovo-pórkové omáčce.

Sekaná ve smetanovo-pórkové omáčce 

 Nevíš-li, co dobrého připravit k obědu,
    

     Potřebuješ jen:
 

- 4 plátky sekané
- 2 smetany na šlehání
- pórek
- sůl
- pepř
- cukr
- sojová omáčka
- kousek másla

    Postup:

    Rozehřejeme si máslo, na kterém vzpěníme pórek. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a nasypeme trochu cukru.

Nakonec zakapeme trochou sojové omáčky. Do takto připravené omáčky vložíme plátky sekané a chvíli povaříme, aby se sekaná prohřála.

Jako přílohu podáváme těstoviny.

..............................................................................
Svíčková (recept na falešnou svíčkovou) 

        Máte rádi svíčkovou?

A dá vám hodně práce? Mám typ na podobné jídlo, ač to není svíčková, je rychle hotová a chutná výborně! Posuďte sami!

    Potřebujeme:

    Prsa z jednoho kuřete

    2 velké mrkve

    2 velké petržele

    1 velká cibule

    6 kuliček nového koření

    4 bobkové listy

    3 kuličky pepře / nebo může být i mletý/

    sůl

    trošku octa

    Vše dáme vařit do měkka, vody tolik, aby to bylo jen potopené. Poté vyjmeme maso, zeleninu s cibulí rozmixujeme, vyndáme pepř, bobkový list a nové koření a vývar zahustíme smetanou, kterou jsme trochu zahustili moukou. Dochutíme.


Jako příloha se hodí houskový knedlík.
 

    Podotýkám, že množství zeleniny je třeba dodržet, ta dává omáčce ten správný "šmak"! Doporučuji spíš více než méně.
Všem, kdo to zkusí, přeji dobrou chuť!!!

..................................................................................

 Delikatesní koprová omáčka...

Delikatesní koprová omáčka 

    Jednodušší, a přitom o mnoho lahodnější verze koprové omáčky. 

Neplést si s kopračkou, nedobrou to omáčkou ze školních jídelen.

Potřebujeme:

- hovězí maso
- vejce
- brambory
- kysanou smetanu
- sůl
- čerstvý či mražený kopr

    Maso můžeme buď uvařit, nebo ho podusíme na pánvi doměkka. Vyndáme ho a na tu stejnou pánev vlijeme kelímek kysané smetany. Opatrně prohříváme, až smetana ještě více zhoustne. Případně můžeme naředit mlékem či sladkou smetanou. Osolíme a téměř ke konci zasypeme nadrobno pokrájeným koprem.
Nemusíme kyselit ani sladit, chuť je i tak perfektně vyvážená.

Podáváme s hovězím masem, vejcem, knedlíkem, bramborami, prostě tak, jak máte rádi.

   - 
Co možná nevíte o kopru?

    Kopr je totiž nejen kořením, ale i léčivou rostlinou a dokonce byl i prvním známým dopingem, přidával se do jídla atletům, v koupelích se jím uklidňovaly hysterické ženy, pomáhal na bolesti hlavy. Jeho silice se používala v lécích proti kašli.
Podle lidových pověr dokonce zahání démony a často s ním byly spojovány pověry především kolem svatebních obřadů.

   - Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je tedy dobrým lékem na nevolnost či pokažený žaludek nebo dokonce na plynatost. 

   - Odřeli jste si koleno? Prostě na odřené koleno dejte rozmačkaný kopr... podobně jako se to dělá s jitrocelem.

Kontakt

Radka

susi.susi@centrum.cz

ICQ: 359-209-854

Vyhledávání

 http://www.cestykesvetlu.cz/kosmoobrazy/index.html 

 

Moon-01-june.gif (24728 bytes)

    Existuje sjednocené pole energií, naprosto vyvážené, stojící ve střídavém vztahu samo se sebou.
Pole čisté inteligence, které samo ze sebe zrozuje všechny síly a veškerou materii universa, to znamená veškerou hmotu vesmíru, a tím tvoří samotný základ veškerého bytí. 
(Definice Boha podle kvantové fyziky)

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode