Dej pozor na svá přání, mohla by se vyplnit.

 
 
 Tak tyto recepty jsem objevila, vyzkoušela dle autorek, a musím se o ně podělit protože jsou vážně povedené.  :-) 

    Květák se smetanovou omáčkou

Ingredience:

1 květák, 1 kelímek (200-250 ml) smetany na vaření, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky kari, sůl, mletý bílý pepř.

 Postup: 

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě. Scedíme, vývar uchováme. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Vmícháme do ní papriku a kari a zředíme vývarem z květáku (není nutné použít všechen, podle toho, kolik chceme omáčky a jak hustou). Necháme chvíli povařit, pak přilijeme smetanu a ještě necháme přejít varem. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme vývarem. Podle chuti osolíme a opepříme.  Růžičky uvařeného květáku na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenými bramborami.

 Osobně se musím přiznat, že doma jsem si tento recept "vylepšila" o strouhaný sýr (eidam, nivu), a kousek jemné uzeniny. Výsledek stál za to. a dokonce chutnalo i mému "masožravému" příteli.:)

 Květák se smetanovou omáčkou.................................................................................................................................................

    Květák v pivním těstíčku
Ingredience

1 květák
těstíčko: 120 g polohrubé mouky, 2 - 3 vejce (podle velikosti), 100 ml světlého piva, 1 lžíce oleje, sůl

Postup

Květák rozebereme na růžičky, vložíme do vařící osolené vody a povaříme do poloměkka (asi 3 minuty). Scedíme a necháme vychladnout. Mouku, žloutky, olej, pivo a sůl rozšleháme vidličkou v misce, pak přimícháme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. V těstíčku obalujeme kousky květáku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podáváme s bramborami.

Květák v pivním těstíčkuKvěták v pivním těstíčku

Květák v sýrovém těstíčku

Květák obalovaný v těstíčku se strouhaným sýrem.

 
Květák v sýrovém těstíčkuPostup přípravy receptu:

Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka.

Smícháme mléko s vejcem a žloutkem. Přimícháme mouku, sůl a najemno nastrouhaný sýr. Z bílku vyšleháme sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka.

Růžičky květáku namáčíme do těstíčka (můžeme si pomoci špejlí) a ihned smažíme na dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova. Hotové květáky necháme na papírové utěrce "odsát" přebytečný olej.

Jako přílohu ke květáku v sýrovém těstíčku podáváme bramborovou kaši. Zdobíme čerstvou zeleninou a kadeřavou petrželkou.

 
.............................................................................................................................................................................. 
 
 
 Květák Bláznivý zapečený květák...
Počet porcí: 4

Složení:
1 květák, očištěný a rozebraný na růžičky, 1 sýr Hermelín, 100 g goudy, 1 konzerva drceného tuňáka ve vl.šťávě, 5 čerstvých rajčat, 1/2 kelímku smetany ke šlehání, 4 vejce, 1/2 hrnku mléka, hrst strouhaného parmezánu, sůl, černý pepř, paprika, zázvor

Příprava:
Květák uvaříme ve vodě doměkka, rozložíme na dno zapékací mísy, posolíme a popepříme. Na něj naskládáme kolečka rajčat, opět posolíme a popepříme a zalijeme směsí z vajec, smetany, mléka, soli, pepře a parmezánu. Poté okořeníme zázvorem a mletou paprikou, posypeme tuňákem a kostičkami goudy. Dáme zapéct do trouby na 180 stupňů Celsia, dokud hmota z vajec neztuhne. Těsně před dopečením poklademe plátky hermelínu a necháme roztavit.

 .................................................................................................................................................................................

   Květákové placičky :) 
Počet porcí:  4

Doba přípravy: 20 minut

Složení:
1 středně velký květák, 2 vejce, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic mléka, sůl, olej

Příprava:
Květák nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, žloutky, sůl, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Z těsta vykrajujeme lžící placičky, které smažíme na oleji
.
................................................................................................................................................................................  
    Vídeńský květákový závin s omáčkou
 Počet porcí: 4
 
 Složení:
1 balíček lístkového těsta, 1 větší květák, 2 karotky, cibule, 2 lžíce másla, 3 až 4 vejce, 1 dl šlehačky, sůl, mletý pepř, mouka
Omáčka: 1 větší šalotka (cibule), 1 dl zeleninového vývaru, 1 dl bílého vína, 2 dl smetany ke šlehání, lžíce másla, hrst čerstvých bylinek - petrželka, kerblík, estragon, bazalka, meduňka

    Příprava:
Květák a karotku uvaříme ve slané vodě doměkka a dáme okapat.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, na tu rozmačkáme jemně květák s karotkou, opečeme, přidáme sůl a peřp a zalijeme vejci ušlehanými se smetanou. Necháme ztuhnout a dáme vychladnout.

Z lístkového těsta vyválíme 2 placky, naplníme je květákovou směsí, pevně zavineme a dáme péci do vyhřáté trouby.

Na omáčku nakrájíme šalotku, podusíme ji na másle, zalijeme vývarem a vínem, tekutinu necháme odpařit na polovinu a zašleháme smetanu a máslo. Nakonec vmícháme nasekané bylinky, ochutíme solí a pepřem.
Omáčku podáváme k závinu. 
...............................................................................................................................................................................  
   Vepřová pečeně s květákem
Počet porcí: 4

Složení:
700 g vepřové pečeně, 3 lžíce oleje, strouhaný muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, snítka rozmarýny, 40 g slaniny, 40 g cibule, 1 lžíce rajského protlaku, hovězí vývar, polovina vařeného květáku

    Příprava:
Vepřovou pečeni vykostíme, osolíme, opepříme, okořeníme špetkou strouhaného muškátového oříšku a snítkou rozmarýny, podmastíme olejem a dáme péci do trouby.
Mezitím drobně nakrájíme slaninu a cibuli, osmahneme, přidáme rajský protlak zředěný vývarem, osolíme, opepříme a chvíli povaříme. Pečené maso nakrájíme na plátky, upravíme na mísu spolu s květákem rozebraným na růžičky a přelijeme omáčkou.
    
................................................................................................................................................................................. 
   Květák zapečený s mrkví a uzeným masem
Počet porcí: 4

Složení:
1 květák, 350 g vařeného uzeného masa, 4 vejce, 3 menší mrkve, 1 cibule, 2 lžíce tuku, špetka mletého pepře, 1 lžička soli

    Příprava:
Do vroucí osolené vody dáme vařit nejprve mrkev, po chvíli přidáme květák. Uvařené do poloměkka vyjmeme a necháme zchládnout.
Květák rozkrájíme na menší kousky, mrkev na kolečka, uzené maso na kostičky, cibuli nadrobno. V míse promícháme, opepříme, osolíme dle chuti a dáme do vymazaného pekáčku péci. Po prohřátí zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme.
Podáváme s brambory.
................................................................................................................................................................................ 
     Salát ze syrového květáku
Složení:
1 velký květák, 2 dl bílého smetanového jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, sůl, 3 lžíce petrželky, 2 lžíce natě koriandru nebo kopru, 1/4 lžičky mletého koriandru, 5 jarních cibulek s natí

    Příprava:
Z jogurtu, citronové šťávy, soli, oleje, koriandru a drobně nakrájených cibulek a bylinek ušleháme zálivku. Omytý a spařený květák nastrouháme nahrubo, promícháme se zálivkou a dáme vychladit. 
..............................................................................................................................................................................     
     Květákový salát s avokádovou omáčkou
Složení:
1 střední květák, 2 jarní cibulky, 1 zralé avokádo, 1/2 svazku petrželové natě, sůl, špetka cukru, šťáva a trocha kůry z 1 chemicky neošetřeného citronu, 100 g tofu, 100 g kysané smetany, čerstvě mletý pepř

    Příprava:
Očištěný a omytý květák rozebereme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme "na skus" 10-15 minut. Scedíme a necháme okapat.
Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na jemná kolečka i s natí. Omytou a osušenou petrželku jemně nasekáme. Obě přísady dáme do mísy s květákem.

Na omáčku rozpůlíme omyté avokádo, vyjmeme jádro a půlky oloupeme. Avokádo rozmělníme s citronovou šťávou a trochou citronové kůry, přidáme tofu a kysanou smetanu. Osolíme a opepříme.
Omáčkou přelijeme květák a opatrně zamícháme. Podáváme s pečivem.

Tip Ještě lepší je květák podusit na parou ve speciálním hrnci. Zelenina si tak zachová maximum chuti a vitamínů
................................................................................................................................................................................... 
 
     Květákový svítek
P orcí 4

Složení:
400g květáku, 100 g másla, 3 vejce, 50 ml mléka, 1 cibule, 50 g slaniny, 1 žemle, špetka pepře, sůl

    Příprava:
Květák uvařený ve slané vodě scedíme a drobně nasekáme. Žemli namočenou do mléka vymačkáme, máslo utřeme se solí a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh.
Nakrájíme cibuli a slaninu, orestujeme, přidáme pepř a všechny připravené suroviny smícháme v těsto.
Vymažeme pekáček, směs do něj rozložíme a upečeme dozlatova. Podáváme s brambory. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Hustá květáková polévka.

Počet porcí: 4

Složení:
1 květák, sůl, 1,5 l vody, 1 větší cibule, 3 lžíce másla, 2 až 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička kari koření, 2 lžíce smetany ke šlehání, petrželka

    Příprava:
Květák dáme vařit do osolené vroucí vody.
Mezitím zpěníme na másle usekanou cibuli, přidáme kari, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z květáku, prošleháme a 
vaříme spolu s drobně nasekaným květákem. Když polévka zhoustne, zjemníme ji smetanou a  ochutíme petrželkou.

.................................................................................................................................................................................

Kontakt

Radka

susi.susi@centrum.cz

ICQ: 359-209-854

Vyhledávání

 http://www.cestykesvetlu.cz/kosmoobrazy/index.html 

 

Moon-01-june.gif (24728 bytes)

    Existuje sjednocené pole energií, naprosto vyvážené, stojící ve střídavém vztahu samo se sebou.
Pole čisté inteligence, které samo ze sebe zrozuje všechny síly a veškerou materii universa, to znamená veškerou hmotu vesmíru, a tím tvoří samotný základ veškerého bytí. 
(Definice Boha podle kvantové fyziky)

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode