Ingredience:
1 květák, 1 kelímek (200-250 ml) smetany na vaření, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky kari, sůl, mletý bílý pepř.
Postup:
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě. Scedíme, vývar uchováme. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Vmícháme do ní papriku a kari a zředíme vývarem z květáku (není nutné použít všechen, podle toho, kolik chceme omáčky a jak hustou). Necháme chvíli povařit, pak přilijeme smetanu a ještě necháme přejít varem. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme vývarem. Podle chuti osolíme a opepříme. Růžičky uvařeného květáku na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenými bramborami.
Osobně se musím přiznat, že doma jsem si tento recept "vylepšila" o strouhaný sýr (eidam, nivu), a kousek jemné uzeniny. Výsledek stál za to. a dokonce chutnalo i mému "masožravému" příteli.:)
.................................................................................................................................................
1 květák
těstíčko: 120 g polohrubé mouky, 2 - 3 vejce (podle velikosti), 100 ml světlého piva, 1 lžíce oleje, sůl
Květák rozebereme na růžičky, vložíme do vařící osolené vody a povaříme do poloměkka (asi 3 minuty). Scedíme a necháme vychladnout. Mouku, žloutky, olej, pivo a sůl rozšleháme vidličkou v misce, pak přimícháme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. V těstíčku obalujeme kousky květáku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podáváme s bramborami.
Květák obalovaný v těstíčku se strouhaným sýrem.
Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě uvaříme do poloměkka.
Smícháme mléko s vejcem a žloutkem. Přimícháme mouku, sůl a najemno nastrouhaný sýr. Z bílku vyšleháme sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka.
Růžičky květáku namáčíme do těstíčka (můžeme si pomoci špejlí) a ihned smažíme na dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova. Hotové květáky necháme na papírové utěrce "odsát" přebytečný olej.
Jako přílohu ke květáku v sýrovém těstíčku podáváme bramborovou kaši. Zdobíme čerstvou zeleninou a kadeřavou petrželkou.
.................................................................................................................................................................................
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hustá květáková polévka.
Počet porcí: 4
Složení:
1 květák, sůl, 1,5 l vody, 1 větší cibule, 3 lžíce másla, 2 až 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička kari koření, 2 lžíce smetany ke šlehání, petrželka
Příprava:
Květák dáme vařit do osolené vroucí vody.
Mezitím zpěníme na másle usekanou cibuli, přidáme kari, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z květáku, prošleháme a vaříme spolu s drobně nasekaným květákem. Když polévka zhoustne, zjemníme ji smetanou a ochutíme petrželkou.
.................................................................................................................................................................................
Radka
ICQ: 359-209-854https://www.cestykesvetlu.cz/kosmoobrazy/index.html